Zaden zaaien

De moestuinkoorts slaat toe. Niet alleen bij de (moes)tuinfanaten. Half Nederland maakt een run naar de supermarkt om moestuintjes te verzamelen. Ik zag vandaag letterlijk meerdere mensen tegelijk met de boekjes en bakjes de winkel verlatend druk praten over zaden zaaien. En hier begint het ook te kriebelen en zijn we er vandaag dan ook druk mee in de weer geweest. We zijn creatief met zaaien geweest. Mocht je nu ook het zaai-virus te pakken hebben, doe dan vrolijk met ons mee 😉 Reuze gezellig om samen met kinderen te doen, kan natuurlijk ook alleen. Mocht je eerst eens meer willen weten over het kiemen van kiemgroenten lees dit dan op Chowie.

Wat heb je nodig?

  • zaden van kiemgroenten zoals mosterd- of tuinkers
  • een schaar
  • vouwblaadjes of andere kleine papiertjes
  • keukenrol
  • een gietertje met water
  • schoteltjes

20150219_090324Alles wat je nodig hebt.

20150219_090858

Vouw de vouwblaadjes dubbel en knip er de gewenste vorm uit. Ondertussen kan je assistent velletjes keukenrol dubbelvouwen en nogmaals dubbelvouwen zodat het goed op het schoteltje past. Giet samen of laat je assistent alleen water op het schoteltje gieten. Overtollig water laat je van het schoteltje afdruipen. Leg de vorm over het keukenpapier heen. Nu is het tijd om te zaaien.

20150219_095659De mosterdkerszaden zijn vrij groot. Leg ze op een schoteltje en laat je assistent de zaden in de vorm leggen. Zaai ondertussen zelf de tuinkerszaden of laat dit later ook doen. De zaden mogen vrij dicht op elkaar gezaaid worden. Als de vorm helemaal vol is, kun je het vouwblaadje verwijderen.

20150219_095135De hartvorm met tuinkerszaden.

20150219_201703Leg een stukje krantenpapier over de schoteltjes. Je kunt ook voor huishoudfolie kiezen en dit er overheen spannen. Zodra de zaden gaan ontkiemen haal je krant of folie weg. Houd goed in de gaten dat het keukenpapier vochtig blijft. Als het droog is stopt het kiemproces. Meest handig is om het nat te spuiten/ vernevelen met een plantenspuit. Dit is natuurlijk ook weer een leuk klusje voor je assistent. Let op, niet te nat, want je wilt ook niet dat de zaden gaan rotten. Als de kiemplantjes 3 tot 5 centimeter groot zijn dan kun je ze afknippen om op te eten. Dit kan op je broodje kaas of door de salade.

No Comments

Leave a Comment