Shin splints met een kunstwerk

Hardloop blessure

Een lange tijd modder ik nu aan met een hardloop blessure. Al bijna een jaar. Vorig voorjaar ontstond het. In eerste instantie had ik weinig in de gaten. Ik liep drie tot vier keer in de week. Bijvoorbeeld twee keer 5km en één keer 7km of twee keer 7km en één keer 10km. Later ben ik gaan lopen met een opbouwschema van Nike+. Ik werkte naar een halve marathon toe. Op den duur was ik iedere avond wat koortsig. Het viel me ook op dat mijn schenen geïrriteerd waren wanneer ik een dag een skinny jeans aan had. Na een beetje googlen vermoede ik shin splints. Ook besloot ik met mijn schoenen naar een hardloopwinkel te gaan. Want ik had ze al een tijdje.

Een tijdje was een understatement vertelde de verkoopster. De schoenen werden volledig afschreven. De verkoopster vertelde dat ik een overpronatie heb en dat mijn oude schoenen me totaal geen ondersteuning meer boden. Pronatie zegt iets over hoe je voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen. Eerder in mijn leven werd ik er al eens op gewezen dat mijn voeten doorgezakt waren naar binnen. Dat is een minder charmante opmerking waarmee hetzelfde bedoelt wordt. Op dat moment voelde ik me beledigd. De verkoopster zocht de geschikte schoenen uit die me extra ondersteuning zouden bieden. Mijn hart maakte een vreugdesprongetje bij het zien van roze in de nieuwe schoen.

Ondanks dat ik nieuwe schoenen had, besloot ik eerst rust te nemen totdat mijn klachten volledig verdwenen waren. Op dat moment had ik dagelijks zeurende pijn in beide scheenbenen, soms gloeiden mijn schenen ’s avonds. Het duurde een paar maanden en ik was klachten vrij. Met mijn nieuwe schoenen koos ik voor een rustige opbouw op onverharde ondergrond. De eerste week 3 keer 1km. De tweede week 2 keer 1km en één keer 2km. En de klachten speelden opnieuw op. Ik besloot wederom rust te nemen tot de klachten verdwenen waren. En deed vervolgens exact hetzelfde, rustige opbouw op onverharde ondergrond. Opnieuw dezelfde klachten. Tijd voor actie. Ik maakte een afspraak bij de sportarts.

Kunstwerk

Bij de sportarts vertelde ik mijn verhaal en liet haar mijn oude en nieuwe schoenen zien. Een klein gênant moment ontstond doordat mijn vieze schoenen haar bureau besmeurden. Gelukkig kon de arts er om grinniken. Vervolgens mocht ik me uitkleden en stond ik op mijn blote voeten voor haar. De sportarts wees me direct op de overpronatie. De verkoopster in de winkel had gelijk. Ik moest me omdraaien omdat ze ook naar de stand van mijn rug wilde kijken. Ze schoof mijn shirt omhoog. En het bleef stil. Vervolgens klonk er gegrinnik achter mijn rug. Ik heb aardig wat tatoeages voorbij zien komen zei de sportarts. Tatoeages? Ik heb helemaal geen tatoeages… Nee, zegt ze lachend, dit ziet er ook eerder uit als een kunstwerk. Oké wat zit er op mijn rug? Met grote passen sta ik binnen mum van tijd voor de spiegel, ik draai me zo dat ik mijn rug kan zien.

20150204_134733

Ik proest in lachen uit en het duurt even voordat ik weer iets kan zeggen. En de kunstenares is mijn dochter zeg ik grinnikend tegen de sportarts. Gister heeft ze met kleurknotsen op haar manier een tekening op mijn rug gemaakt. Alleen heb ik nooit doorgehad dat ze ook haar stiften had gepakt… Ze vertrok na een tijdje naar de gang om verf te pakken en haar glitters om van mij een vrolijke clown te maken. Daar heb ik haar halt geroepen.

Shin splints

Na wat testjes pakt de sportarts een pen. Ik vraag nog even voor de zekerheid of ze ook op mij gaat tekenen. Nee zegt ze en we lachen samen opnieuw om het kunstwerk. Ze tekent op het papier van de behandelbank een scheenbeen en legt me uit dat ik shin splints heb. Ontstaan door overbelasting op schoenen met op dat moment nog te weinig ondersteuning door veroudering van de schoen. In stand gehouden door te weinig ondersteuning in mijn nieuwe schoenen. Ze raad me aan om steunzolen te laten maken voor in mijn hardloopschoenen bij een podoloog.

Heeft er iemand ervaring met shin splints? Overpronatie? En de combinatie daarvan met hardlopen? Ik hoor graag of je tips hebt.

Voor als je nog meer willen lezen over shin splints, hoe het kan ontstaan, wat symptomen zijn of wat juist de oorzaak is.

 

No Comments

Leave a Comment