Ontmoet de familie Bofkont

Lang geleden vertelde iemand mij met zoveel enthousiasme over de Familie Bofkont dat ik er niet om heen kon. Ik moest en zou meer te weten komen over deze familie. Wie zijn ze, wat doen ze en wat maakt hen gelukkig. Ik speurde op google en trof hun website. Ieder familielid staat geportretteerd. Ieder familielid heeft een eigen verhaal. Mijn vragen waren al snel beantwoord. Alleen ik wilde meer. Ik wilde ze ontmoeten.

In tussenliggende tijd gebeurde veel. Onder andere ontmoette mijn broertje zijn vriendin. Nog niet eerder zag ik mensen zo enthousiast worden over dieren. Ieder gespot lammetje brengt een vreugde kreet en een grote lach. Iedere kat idem dito. En alle andere dieren worden ook regelmatig aangewezen, look at those cows… Oh, ze is Canadees. Niet dat het direct iets toevoegt aan het verhaal, het verklaart waarom ik over ga in het Engels.

Haar verjaardag naderde en ik besloot haar de familie Bofkont te laten ontmoeten. Samen met mijn broertje. De familie bofkont is een familie bestaande uit varkens, koeien, hanen, katten en een gans met de naam Arie Bombarie. Je kunt iedere zondag op open inschrijving een workshop bij ze komen volgen. Waar je onder andere varkens leert masseren. Je kunt via hun site een cadeaubon bestellen en zo geschiedde ik gaf het hen cadeau.

De tijd verstreek, voor we het wisten was er een jaar voorbij. Gelukkig is de cadeaubon oneindig geldig. Omdat mijn broertje en zijn vriendin een ticket hebben geboekt naar Canada om daar te gaan wonen. Werd het de hoogste tijd om eens te polsen hoe het met het bezoek naar de familie bofkont zat. Het was nog niet gepland en eerlijk gezegd zag mijn broertje zichzelf nog niet liggen tussen de varkens om ze te verwennen met een massage. Aan het einde van het gesprek besloten we dat ik zijn plek in zou nemen. Ik jubelde, binnen zeer korte tijd zal ik de familie Bofkont dan eindelijk ontmoeten.

Arie Bombarie ziet de bezoekers in de verte

Een beetje aan de late kan parkeerden we op de dijk, nog in onze sportkleding. We zagen de groep net de dijk aflopen, richting de boerderij. Stress! Halsoverkop trok ik bijna een laag kleding teveel uit, bovenzijde, al hallo mompelend naar een passerende hond uitlatende man. We renden het erf op en keken met een grote lach naar de eerste varkens. We sloten bij de groep aan. Arie Bombarie, de gans, liep druk doend om de groep heen. In een oude maar prachtige boerderij nemen we plaats met koffie in onze ene hand en een lekker stuk koek in de andere. Een beetje spichtig houd ik Arie Bombarie in de gaten, ik ben er een beetje bang voor. Er wordt verteld over het ontstaan van de Familie Bofkont. Een paar dieren worden uitgelicht. Niet allemaal, omdat er simpelweg niet de tijd voor is. Als de tijd er was geweest, had ik met plezier ieder verhaal aangehoord. De foto’s erbij maken dat ik er helemaal in zit. Af en toe kraaien de hanen naar elkaar, het verhaal wordt dan even gestopt, want ze kunnen er wat van.

groeps foto familie bofkont 1

Dan is het tijd om de laarzen en de jassen aan te doen. We gaan op pad, dieren ontmoeten. Ik voel een kinderlijke blijdschap en een beetje spanning. We lopen door een stal waar we al wat varkens ontmoeten. Buiten komen we bij een hooibult. Het spijt me als ik de boerderij termen niet op orde heb. Boven op de hooibult liggen koeien, stieren en een buffel. Die buffel, Mozzarello stal mijn hart. Stoere look en zo knuffelbaar. Eerst staan we daar nog wat onwennig tussen de dieren. Al snel is het goed. De koeien laten zich aaien en blijven er zelfs voor staan. Ze genieten van de aandacht en als ze er genoeg van hebben lopen ze gewoon weg. Na een fotoshoot is het tijd om naar Rosamunde, een koe te gaan. Ze wacht op haar welverdiende borstelbeurt. Slechts één hindernis die ons scheidde. Het hek.

over het hek het land in

En zo zie je maar weer hoe wij sportieve dames dat met plezier doen. Rosamunde verloor haar beste vriendin. Een andere koe, genaamd brutale griet. En daar is ze nog altijd wat verdrietig van. Een beetje extra aandacht is daarom geen overbodige luxe. Dat kreeg ze.

koe borstelen en lol hebben

Onze aandacht was denk ik even ergens anders. Toch hadden we dolle pret. Ze vertelden ons dat je prima achter een koe kan staan, beter niet voor bij de koe naast haar hoofd. Die wil ze nog wel eens om zwiepen, dat komt dan met veel gewicht en kracht jou kant op. Nuttige informatie. Ik had zo de paardentheorie, niet achter een paard staan (!!) toegepast. Dus waar stond deze mevrouw, naast Rosamunde haar hoofd…

varkens appelmoes geven

Hier zitten we in het oude mannetjes huis. Waar twee mannetjes varkens en een oude dame wonen. We nemen rustig plaats op de balen stro. Iedere zondag is het tijd voor visite in het oude mannetjes huis. Terwijl de visite geniet van warme chocomelk en koekjes, liggen de varkens heerlijk in het stro. Met zo nu en dan een nieuwsgierige blik of een mopperige knor naar al het bezoek. Al nippend aan de chocomelk luisteren we naar de verhalen van deze varkens. Ze worden ondertussen een beetje onrustig. Want ze weten dat bezoekdag ook appelsap en moes met zich mee brengt. Ook wij mochten ze appelmoes voeren van een lepel. Geweldig dat geslobber en dat gesmak.

varkens masseren

And then the magic happend. Varkensmassage! Een grote schuur vol met stro. Af en toe zie je een varkenskop, of juist de billen of een stukje rug. Soms zie je niets meer dan een ophoging van de stro, daaronder heeft een varkentje zich dan lekker verstopt. In rust zoeken we allemaal ons plekje in het stro en krijgen we de technieken van het masseren uitgelegd. Dan mogen we allemaal een varken zoeken om die te verwennen met een massage. We vinden twee varkens die dicht bij elkaar liggen. Grinnikend kijken we elkaar aan, het is toch wel een beetje spannend en gek. De varkens liggen te slapen, hebben nog geen idee. In ieder geval dat denk ik. Stiekem weten ze vast wel dat wij daar zitten te gniffelen en doen ze vast net alsof ze slapen. Dan beginnen we met contact maken door onze handen op het varken te leggen. Mijn varken knort een beetje humeurig, zo interpreteer ik het. En wel ja, ik strooi met liefde en mijn varkentje vertrekt… Niet getreurd, gauw op zoek naar een nieuwe bofkont. Dit gaat beter. Het varken blijft heerlijk liggen… Zou ze slapen

koe knuffelen en wat zijn ze zacht

Het is tijd om naar binnen te gaan. Om ons op te warmen bij de houtkachel met een lekker bakje soep. Niet alleen de beesten worden hier verwend, ook de gasten worden in de watten gelegd. Toch kunnen we het niet laten om nog even te knuffelen. Tijdens de soep luisteren we naar de laatste verhalen. De tijd is voorbij gevlogen en het is een beleving die je niet wilt missen.

mozzarello de buffel

One happy day 😀 Met de stoere en knuffelbare Mozzarello de waterbuffel.

No Comments

Leave a Comment